ظهور گسترده ویروس کرونا در سال 2020 یک فاجعه جهانی بود. افراد، مراکز دولتی و خصوصی و به ویژه چرخه اقتصاد جهانی همگی در نتیجه تعطیلی پی در پی مدارس و دانشگاه ها، شرکت ها، گردهمایی های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی آسیب دیده اند. به عنوان مثال، عدم برگزاری رویداد سالانه Google، که به دلیل ویروس کرونا لغو شد، یک رویداد تلخ در حوزه فناوری و دنیای فناوری بود. در همین حال، چندین کسب و کار برای کاهش اثرات منفی بسته شدن مداوم به فناوری روی آورده اند. به عنوان مثال، فیس بوک اعلام کرده است که قصد دارد با توسعه دهندگان از طریق تکنیک های شخصی مانند محتوای ویدیویی آنلاین ارتباط برقرار کند. یکی از مقامات فیس بوک گفت: “انتخاب بسیار سخت بود زیرا کنفرانس F-8 یک رویداد مهم برای فیس بوک است.” با این حال، سلامت شرکا و کارکنان اولویت اصلی ما است.”
محمد جواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در صفحه شخصی خود اظهار داشت: “بیایید جلسات را به صورت ویدیو کنفرانس برگزار کنیم!” در این پست، نحوه استفاده از برخی خدمات و نرم افزارهای ویدیو کنفرانس رایگان برای ترتیب دادن جلسات کاری، آموزشی و حتی گردهمایی های دوستانه را به شما نشان می دهیم.
نحوه برگزاری جلسات آنلاین
تجربه به ما ثابت کرده است که اگر جلسات آنلاین، بدون برنامه ریزی قبلی و آمادگی برگزار شوند، سرانجام خوشی نخواهند داشت. به همین دلیل قرار است نکاتی حرفه ای به طور خلاصه در رابطه با برگزاری جلسات آنلاین با هم مرور کنیم.

- در قدم اول باید نرم افزاری مناسب انتخاب کنیم. (برخی از نرم افزارها باید گوشی یا کامپیوتر نصب شوند و برخی نیز با مرورگر باز میشوند.)
- نحوه مذاکره و کسب مهارت های لازم از الزامات است.
- قبل از زمان برگزاری جلسه، برنامه ریزی داشته باشید. (مبحثی که قرار است در رابطه با آن جلسه داشته باشید، تعداد نفرات، زمان برگزاری و… را یادداشت کرده و آمادگی لازم را داشته باشید.)
- قوانین جلسه را رعایت کنید. (برای مثال 5 دقیقه قبل از برگزاری جلسه در سامانه حضور داشته باشید.)
- به زبان بدن، افراد حاضر در جلسه دقت کنید.
نرمافزارهای رایگان برگزاری آنلاین جلسات
همانطور که بالاتر اشاره کردیم، انتخاب نرم افزار مناسب جهت برگزاری جلسات آنلاین، بسیار مهم است. به این دلیل که میزان کیفیت برگزاری جلسات ارتباط مستقیمی با نرمافزار انتخابی شما دارد، ما پس از بررسی های متعدد، 11 نرم افزار برتر را برایتان گلچین کرده ایم.
گوگل میت (Google Meet)
گوگل میت یکی از جذاب ترین سرویس های گوگل است که طرفداران زیادی برای برگزاری جلسات آنلاین دارد. یکی از ویژگی های کاربردی گوگل میت، تحت وب بودن آن است. به این صورت که شما نیازی نیست نرم افزار آن را به روی سیستم خود نصب کنید، تنها کافی است به وب سایت آن به آدرس meet.google.com رفته و از آن استفاده کنید.
ویدیو کنفرانس توسط گوگلمیت به صورت خودکار، صداهای اضافی موجود در پس زمینه را حذف کرده و نور تصویرتان را متناسب با محلتان زیاد و کم میکند. این سرویس جذاب، قابلیت تنظیم grid داشته و شما میتوانید کیفیت تصویر را کاهش یا افزایش دهید و علاوه بر تمامی این ها جلسات خود را ضبط کرده و با دیگران به اشتراک بگذارید.

(از آنجایی که گوگلمیت، یکی از سرویس های گوگل است، شما میتوانید به راحتی از داخل Gmail و تقویم گوگلتان به آن دسترسی پیدا کنید.
زوم (Zoom)
مسلما اسم این نرم افزار به گوشتان خورده است. چرا که از روزهای ابتدایی پیدا شدن کرونا و شروع قرنطینه گل کرد. البته نرمافزار زوم، کاملا رایگان نیست و ورژن رایگان آن تنها قابلیت دسترسی به ویژگی هایی که برایتان در ادامه نام میبریم را می دهد.
- تنها 100 نفر در کنار یکدیگر می توانند جلسه داشته باشند.
- تنها 40 دقیقه قادر به برگزاری جلسه و اتمام آن هستید.
- برای تماس های دونفره محدودیتی وجود ندارد.

لازم نیست نگران باشید. شما با ساخت اکانت و استفاده از همین امکانات هم، قادر به انجام کارهای زیادی هستید. برای مثال میتوانید جلسه را ضبط کنید، فایل جابهجا کنید، به صورت آنلاین چت کنید، صفحه کامپیوتر خود را با دوستانتان به اشتراک گذاشته و با اموجی های گوناگون نسبت به مباحثی که مطرح میشوند، ریاکشن نشان دهید.
اسکایپ (Skype)
خب، نوبتی هم باشد نوبت می رسد به اسکایپ، رفیق قدیمی ما! این نرم افزار برای سال های زیادی همیشه جز اولین انتخاب های افراد بوده و به شدت کاربردی است. برای استفاده از اسکایپ، در ابتدا باید نرم افزار آن را بسته به نیاز و موقعیت خود، به روی کامپیوتر یا موبایلتان نصب کنید. شما با استفاده از اسکایپ میتوانید به صورت کاملا رایگان، جلسات خود ر ا با حداکثر 50 نفر برگزار کنید. شما با اسکایپ میتوانید تماس تلفنی 4 ساعته داشته و برای شروع تنها کافیست لینک جلسه برای اعضای جلسه بفرستید. (اسکایپ قابلیت اشتراک گذاری صفحه و ارسایل فایل نیز دارد).

دیسکورد (Discord)
روز به روز به تعداد افرادی که از دیسکورد استفاده می کنند، افزوده میشود. محیط هیجانانگیز و جذاب دیسکورد ارزشش را دارد که حتما سری به آن بزنید. افرادی که از دیسکورد استفاده میکنند، میگویند ماهیت این نرم افزار کمی متفاوت تر از اسکایپ یا زوم است. برای مثال، در ابتدای کار شما یک کانال می سازید نه یک جلسه آنلاین! اما میتوانید تا 50 نفر را در کانال اضافه کرده و امکانات بی نظیر آن استفاده کنید:
- میتوانید تماس ویدیویی و صوتی بگیرید.
- صفحه موبایل یا کامپیوتر خود را با دیگران شیر کنید.
- هر فایلی که می خواهید را به اشتراک بگذارید.
- و جدای از تمامی این ها، صدها گروه کاربردی در دیسکورد وجود دارند که شما می توانید به راحتی در آن ها عضو شوید.

مایکروسافت تیمز(Microsoft Teams)
اگر شما نیز یکی از طرفداران نرم افزارهای مایکروسافت هستید، پیشنهاد می کنیم سری به (تیمز) بزنید. این نرم افزار رایگان نیست، اما نسخه رایگان آن نیز مطمئنا خالی از لطف نیست:
- میتوانید جلساتتان را به صورت صوتی و تصویری برگزار کنید.
- تا 100 نفر را میتوانید در هر جلسه عضو کنید.
- 1 ساعت زمان برگزاری جلسه در اختیار دارید.
- میتوانید صفحه خود را با دوستانتان خود به اشتراک گذاشته و به صورت همزمان به روی فایل های word ،Excel و PowerPoint کار کنید.

لایو استورم (Live Storm)
طبیعتا هر چقدر به پایین لیست معرفی نزدیکتر می شویم، میزان محبوبیت نرمافزارها نیز کمتر می شود. اما نگران نباشید. ما تکتک این نرمافزارها را بررسی کرده و بهترین آن ها را بریتان شرح دادهایم. جهت برگزاری جلسه کافی است وارد مرورگر خود شده و بعد از ثبت نام، با لایواستورم جلسه خود را برگزار کنید. (نیازی به نصب نرمافزار نیست).
با پلن رایگان لایو استورم می توانید با حداکثر 4 نفر جلسه برگزار کرده و صفحه خود را با دوستانتان به اشتراک بگذارید. (هر جلسه نمی تواند بیش از 20 دقیقه طول بکشد).
وِر بای (Whereby)
این نرم افزار بدون نیاز به نصب و تنها با ثبت نام به خوبی نیازهایتان را برآورده می کند. ور بای مانند باقی نرم افزارها از قابلیت های زیر برخوردار است:
- اشتراک گذاری صفحه با دوستانتان
- برقراری تماس صوتی، تصویری و چت آنلاین
- اشتراک گذاری فایل
- هر شخص می تواند تنها یک جلسه برگزار کرده و تا حداکثر 4 نفر را عضو کند
پیداکردن نرمافزارهای کاربردی کار ساده نیست. اما شما از این به بعد هر زمانی که نیاز به برگزاری جلسه داشتید می توانید از این لیست کمک بگیرید.
انواع نرم افزار برگزاری جلسات آنلاین اندروید
همانطور که در قسمت قبل، با یک سری نرمافزار Skype ،Google Meet ،Microsoft Teams ،Zoom آشنا شدیم. این نرم افزارها علاوه بر نسخه کامپیوتری، نسخه موبایلی اندروید و آیفون نیز دارند. شما به راحتی می توانید کاربردی ترین آن ها را نصب کرده و با اپلیکیشن در جلسات خود شرکت کنید.
تعدادی از افراد که نیاز به اشتراک گذاری صفحه و یا ضبط جلسه خود را ندارند، می توانند از تماس های ویدیویی انواع اپ های واتس اپ، تلگرام، اینستاگرام و اپلیکیشن های گوگل دو (Google Dou) استفاده کنند.
تعداد حداکثری شرکت کنندگان تماس ویدیویی در هر برنامه:
واتس اپ (Whatsapp)

با اپلیکیشن (Whatsapp) می توانید با حداکثر 8 نفر جلسه برگزار کنید. پیامرسان واتساَپ، سامانه ای نرمافزاری برای گوشی های هوشمند اندروید و آی او اس معرفی شد که سرانجام در تاریخ ۱۰ می ۲۰۱۶ هم برای مایکروسافت ویندوز و هم برای مکینتاش معرفی شد.
تلگرام (telegram)

با اپلیکیشن (telegram) می توانید با حداکثر 10 نفر جلسه برگزار کنید. تلگرام یک اپلیکیشن رایگان است که در آپدیت های اخیر، همزمان با هفت سالگی این پیام رسان، از امکان تماس تصویری مبتنی بر رمزگذاری سرتاسر رونمایی شد.
اینستاگرام (Instagram)

با اپلیکیشن (Instagram) می توانید با حداکثر 4 نفر جلسه برگزار کنید. قابلیت تماس تصویری اینستاگرام از طریق آپدیت جدید به نسخه اندروید و ios اینستاگرام اضافه شده است. این ویژگی امکان برقراری تماس با یک یا چند کاربر و… را فراهم کرده که در مقاله “ده دلیل برای حضور در اینستاگرام” به طور کامل شرح دادهایم.
اپلیکیشن گوگل دو (Google Dou)

با اپلیکیشن (Google Dou) می توانید با حداکثر 32 نفر جلسه برگزار کنید. با یک پیوند به تماس های گروهی دوستانتان پیوسته و آن را با دیگران به اشتراک بگذارید. علاوه بر تمامی این ها از تماس های ویدوییتان عکس نیز بگیرید.
همانطور که می دانید نسخه دسکتاپ تمامی این برنامه ها نیز وجود دارد که می توانید به راحتی با آن ها کار کنید.
سخن پایانی
امیدواریم این مقاله برایتان کاربردی بوده و از خواندن آن لذت برده باشید. ما سعی کردیم تا جایی که توانستیم مزایا و معایب هر نرمافزار را بررسی کرده و برایتان شرح دهیم. راستی شما از چه نرم افزارهای دیگری استفاده کرده اید؟ خوشحال می شویم در کامنت ها برای ما نیز بنویسید.